Creatief omspringen met het circulatieplan.

UNIZO Leuven organiseerde op 30 mei 2017 een inspiratiesessie rond slimme mobiliteit in de stad. Een 70-tal ondernemers gingen op de uitnodiging in.

 

Het werd een geanimeerd debat met een positieve stemming die werd ingezet door Dr Sara Verlinde (Vrije Universiteit Brussel) met een overzicht van de trends en evoluties inzake slimme(re) stadsdistributie.

 

Zaakvoerder Bart Dunon van Vectro Cleaning maakte duidelijk dat ruitenwassen binnen de stadsring niet evident is, terwijl Dorien De Ryck van MCH de verdere groeimogelijkheden en positieve ervaringen benadrukte van de ophaling van bloedstalen bij Leuvense artsenpraktijken per fiets.


Jan Op de Beeck (Cyclofix) en Johan Uyttebroeck (Kotfather) lieten op hun beurt verstaan dat het gebruik van een bakfiets of cargobike nog steeds in combinatie moet met lichte vrachtwagens, om zwaarder materiaal te kunnen verplaatsen. Er zijn evenwel overdag geen parkeerplaatsen beschikbaar voor ondernemers. Dikwijls is het plaatsen van een fiets in de buurt van een werf moeilijk. Daarop werd een voorstel gelanceerd in een “work & go” formule, in navolging van het huidige “shop & go” aanbod.

1/7

Tim Asperges (Stad Leuven) kon de opmerkingen van de ondernemers wel smaken en beloofde hiermee in de toekomst rekening te houden, aangezien het niet de bedoeling kan zijn van een circulatieplan dat een ruitenwasser geen opdrachten meer aanvaardt in het centrum van de Stad.

 

Vervolgens was het woord aan Maxime Demeyere (Bubble Post), Dirk Delvaux (Vi-tes Fietskoeriers) en Thomas Odeurs (Citydepot). Uit hun toelichtingen blijkt dat de beweging is ingezet om via depots aan de rand van het stad de binnenstad te beleveren. Voor de omgekeerde richting, waarbij de ondernemers vanuit de binnenstad hun klanten buiten de stad laten beleveren, moet nog een forum gecreëerd worden. UNIZO Leuven wil de ondernemers hierbij graag helpen.

 

De inspiratiesessie werd afgerond met een toelichting van Freya De Muynck (Traject) over de ervaringen uit het Europees project Cyclelogistics waarin oa. de stad Mechelen al heel wat positieve ervaringen opdeed rond fietslogistiek.

30-05-2017