Mogelijk betaal je douanekosten voor het personeel?

De kans is groot dat je de douane en andere kosten aan DHL moet betalen voor diensten en goederen die je niet gevraagd heb.

Stel, één van jou medewerkers laat een pakje van b.v. een Chinese aanbieder bij jou op de zaak toekomen, onder zijn of haar eigen naam, uiteraard. Op het eerste gezicht is daar niets verkeerd mee. je bent een sympathieke werkgever en je gunt het personeel dat pretje, waarom ook niet trouwens?

Als de douane het pakje onderschept kan er heel wat fout lopen. De meerkost moet uiteraard betaald worden, maar nu komt de aap uit de mouw. DHL kijkt niet naar de naam, maar naar het adres en merkt dat je als onderneming in de database zit op dat adres. Ze factureren de kosten aan jou door. Op zich nog steeds niet dramatisch. Je gooit die factuur "uiteraard" gewoon weg want je weet niet van de ene of andere levering. Als DHL echter geen betaling ziet binnen komen volgt een aanmaning en kort er op blokkeren ze je als klant. Uw pakjes komen dan niet meer toe en je kan er ook verder geen meer versturen. Incasso enz.

Mogelijk betaal je zonder te weten dat het niet voor jou was. Ook dat lijkt vrij onschuldig, maar wat als de fiscus op die factuur valt. Hij/zij zou wel eens kunnen denken dat je goederen aankoopt in China en deze in het "zwart" verder verkoopt want je hebt uiteraard geen uitgaande facturen van die goederen. Nu wordt het toch wel echt lastig. Wat eerst een onschuldig akkefietje leek te zijn neemt nu aanzienlijke proporties aan.

Waar ging het fout, wat kon je gedaan hebben om het te voorkomen?

Eerst en vooral doe je er best aan, als er factuur binnenkomt die niet voor jou bestemd is, deze meteen (binnen de 14 dagen) te protesteren d.m.v. een aangetekend schrijven. Je dient de factuur ook te boeken en daarna tegen te boeken met een creditnota. Dan heb je bewijs dat het om een vergissing ging.

Misschien kan je beter aan het personeel zeggen dat ze geen pakjes naar jou zaak laten sturen die buiten de EU komen. Denk dan aan Ali expres, amazon.com enz...

Tot slot, als je het toch aanvaard dat het personeel dat kan en mag doen, factureer die kosten dan ook door, zodat je later kan aantonen dat die Chinese goederen niet voor jou bestemd waren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief